Assalamualaikum...
Macam biasa bila saya "persembahkan" resepi disini bukanlah bermakna "wow, dia pandai la buat kuih/masak"..
Ini adalah lebih kepada rujukan untuk diri saya sendiri di masa akan datang.
Actually 2 kali saya cuba buat kuih ni..Percubaan pertama memang gagal dan ke tong sampah. The next day saya cuba jugak buat lagi kuih ni dan alhamdulillah menjadi.
Kalau tengok kat website memang banyak sangat resepi kuih talam gula merah ni..Ada yang kena masak dulu dan ada yang terus je tuang adunan ke dalam loyang dah kukus. Ermmm, through my experience yang ke tong sampah tu disebabkan saya tak masakkan dulu adunan tu..terus je saya kukus..Mak oiiiii, dekat 4 jam tak jugak keras-keras.
Percubaan kedua tu memang bersyukur sangat sebab tak perlu campak ke tong sampah lagi..Membazir amalan syaitan! Tapi kalau dah tak jadi nak buat camne kan..
Tekstur kuih talam resepi Kak CT Delima memang sungguh lembut. Tapi resepi asal pun Kak Ct Delima dapat dari blog Yatie..
Saya kongsikan resepi mereka di sini ya (^_^)
Bahan
Lapisan Bawah :
200 gm gula merah
2 sudu gula pasir
2 1/2 cawan air biasa
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar air kapur
Cara-cara :
200 gm gula merah
2 sudu gula pasir
2 1/2 cawan air biasa
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar air kapur
Cara-cara :
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dengan air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dengan kain
penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan.
Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4.
Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak, cakar2 sedikit di atas
permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.
Bahan Lapisan Atas :
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
Sedikt garam
Cara-cara :
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
1 comment:
Artikel yang sangat bermanfaat. Terima kasih
Post a Comment