Sempena masih bercuti dan kebetulan hari Jumaat, inilah peluang I untuk menyumbangkan sedikit makanan untuk solat Jumaat nanti. Actually memang tradisi dekat sini - siapa2 je dialu-alukan untuk menyumbangkan makanan on Friday. Tak nak pun takpe, takde siapa nak marah..Hehehe
Ok, ni percubaan I yang kali ketiga kot buat kuih tradisi India ni; "VADEY" sebabnya suami I suka makan kuih ni. So kena lah buat sampai pandai..Nak jadik isteri mithali kan?? :D
Alhamdulillah setelah berkali-kali tak jadi, asyik hancur berderai je time goreng, di pagi Jumaat yang mulia ni jadik pulak..Alhamdulillah..Amin..Amin..
Bahan-bahan:
~ 1/2 kg kacang dhal
~ 2 ulas bawang dipotong dadu
~ 10 ulas cili kering dipotong halus
~ sedikit garam
1. Kacang dhal direndam 3-4 jam dan diblend (if ada yang tak hancur takpe)
2. Satukan semua bahan; kacang dhal, bawang, cili kering dan garam
3. Bulat-bulatkan, leperkan sikit dan goreng
Senang je kan buat dia (ceh, sounds berlagak..hehehe). Gambar dekat atas tu hasil tangan I lah tu. Mungkin rupanya tak berapa cantik sikit tapi takpe yang penting rasanyer dan tak hancur berderai..hahahaha (^_^). Tang rupa tu boleh improve lagi tu..
Ok, ni percubaan I yang kali ketiga kot buat kuih tradisi India ni; "VADEY" sebabnya suami I suka makan kuih ni. So kena lah buat sampai pandai..Nak jadik isteri mithali kan?? :D
Alhamdulillah setelah berkali-kali tak jadi, asyik hancur berderai je time goreng, di pagi Jumaat yang mulia ni jadik pulak..Alhamdulillah..Amin..Amin..
Bahan-bahan:
~ 1/2 kg kacang dhal
~ 2 ulas bawang dipotong dadu
~ 10 ulas cili kering dipotong halus
~ sedikit garam
1. Kacang dhal direndam 3-4 jam dan diblend (if ada yang tak hancur takpe)
2. Satukan semua bahan; kacang dhal, bawang, cili kering dan garam
3. Bulat-bulatkan, leperkan sikit dan goreng
Senang je kan buat dia (ceh, sounds berlagak..hehehe). Gambar dekat atas tu hasil tangan I lah tu. Mungkin rupanya tak berapa cantik sikit tapi takpe yang penting rasanyer dan tak hancur berderai..hahahaha (^_^). Tang rupa tu boleh improve lagi tu..
No comments:
Post a Comment