CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Love Has Tied Our Hearts Together

Daisypath Anniversary tickers

My Little Princess

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, May 10, 2013

~Kuih Talam Gula Merah~


Assalamualaikum...

Macam biasa bila saya "persembahkan" resepi disini bukanlah bermakna "wow, dia pandai la buat kuih/masak"..

Ini adalah lebih kepada rujukan untuk diri saya sendiri di masa akan datang.

Actually 2 kali saya cuba buat kuih ni..Percubaan pertama memang gagal dan ke tong sampah.  The next day  saya cuba jugak buat lagi kuih ni dan alhamdulillah menjadi.

Kalau tengok kat website memang banyak sangat resepi kuih talam gula merah ni..Ada yang kena masak dulu dan ada yang terus je tuang adunan ke dalam loyang dah kukus.  Ermmm, through my experience yang ke tong sampah tu disebabkan saya tak masakkan dulu adunan tu..terus je saya kukus..Mak oiiiii, dekat 4 jam tak jugak keras-keras.



Percubaan kedua tu memang bersyukur sangat sebab tak perlu campak ke tong sampah lagi..Membazir amalan syaitan! Tapi kalau dah tak jadi nak buat camne kan..

Tekstur kuih talam resepi Kak CT Delima memang sungguh lembut. Tapi resepi asal pun Kak Ct Delima dapat dari blog Yatie..

Saya kongsikan resepi mereka di sini ya (^_^)


Bahan Lapisan Bawah : 
200 gm gula merah
2 sudu gula pasir
2 1/2 cawan air biasa
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar air kapur

Cara-cara :
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dengan air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dengan kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak, cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.

Bahan Lapisan Atas : 
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
Sedikt garam

Cara-cara :
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.



1 comment:

Bisnis Online Gratis said...

Artikel yang sangat bermanfaat. Terima kasih

Asmaul Husna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...