CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Love Has Tied Our Hearts Together

Daisypath Anniversary tickers

My Little Princess

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, February 25, 2013

~Kuih Seri Muka~



Memang betul kata orang tua-tua..

"Usaha tangga kejayaan"..

Setelah berusaha naik tangga sekali dan terjatuh, maka sekali lagi saya berusaha untuk membuat kuih seri muka.

Cubaan kedua dapat A+ dari suami tercinta.

Alhamdulillah..

Terima kasih  kepada Damai Qalbu kerana sudi share resepi yang sungguh menjadi.

gambar - ikhsan dari Google Image



KUIH SERIMUKA

Resepi asal: Cafe Serimuka
Sumber: Sue Hisham
Olahan: Rohaisha

Bahan-bahan:
Bahan Lapisan Bawah:
300gm beras pulut | cuci & rendam 1 jam
2 cawan santan
Sedikit garam

Cara menyediakan:
1.Tapiskan/toskan beras pulut, kemudian griskan loyang dengan minyak.Gaulkan sebati beras pulut bersama garam dan santan (ukuran santan hendaklah separas dengan beras pulut).
2.Masukkan dalam loyang dan kukus selama 20 minit

Bahan Lapisan Atas:
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 cawan santan pekat
1 cawan gula pasir
1 biji telur (resepi asal tak letak telur)
2 sudu besar  jus pandan
1 sudu teh pewarna hijau
1/2 sudu kecil garam

Cara menyediakan:
1.Satukan kesemua bahan dan blendkan (saya kacau guna whisk je).
2.Angkat pulut yang dikukus tadi dan kacau alih.Kemudian alihkan ke alam loyang berukuran 8" yang dialas dengan plastik.
3.Tekan-tekan pulut agar padat.Carikkan sedikit permukaan pulut menggunkan garfu.
4.Tuangkan adunan yang diblend tadi ke atas pulut, kemudian tutup dengan foil.
5.Kukus selama 40-45 minit.
6.Biarkan sejuk baru dipotong.


No comments:

Asmaul Husna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...