CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Love Has Tied Our Hearts Together

Daisypath Anniversary tickers

My Little Princess

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, March 5, 2012

~Caramel Choco Moist Cake~

Rutin setiap hari Sabtu dan Ahad mesti nak buat kek!!

Last friday goggle menggoggle and lastly jumpa resepi yang berkenan di hati.  Mula tu nak buat coklat moist kek, tapi lepas visit ke blog Liza Hashim ternampak pulak caramel coklat kek and the figura is so yummy!! 

So nak buat coklat moist ke caramel coklat kek?

Ahad, pukul 6.00 pagi dah terjaga Zara nak susu..Ajak dia tido dan Mummy pun nak sambung tido tapi tak boleh pulak. Bangun jelah, solat, basuh baju, lipat baju.

Turun dapur, google resepi and ok fine! Let's do caramel coklat kek!!

Dan inilah hasilnya! Letak dalam peti ais, makan sejuk-sejuk  memang chill!! (^_^)



Let's check it out the ingredients. Original recipe adalah dari sini cuma ubah sikit je ikut kesesuaian sendiri :D


STEP 1 ~ KARAMEL:

3 sudu besar gula pasir
1 sudu besar air
2 sudu besar air

` Sediakan karamel. Campurkan gula dengan 1 sudu air.
` Panaskan sehingga jadi warna perang.
` Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi.
` Tutup api.
` Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
` Make sure karamel td memenuhi ruang loyang tu tau.

STEP 2 ~ Puding:


1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
4 biji telur
Parutan lemon (nak bagi hilang hanyir telur since Hubby tak berapa suka cream caramel sebab rasa telur sangat katanya) 

` kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td.
Cara Bakar:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min
Cara Kukus:
kukus sampai masak le.. dlm 30 minit aje, dengan api perlahan kalau x nnt puding nye x cantik berongga2.

STEP 3 ~ Kek Coklat Moist:

BHN A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor (i guna gula biasa je)
1 cawan minyak masak

CARA:
` Satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata.
` Masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil kacau2 hingga sebati.
` Dah sebati, padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil/KFC soda bikarbonat
1 sudu kecil/KFC baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur - pukul dgn whisker atau blend sekejap

CARA :
` Satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
` Tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
Cara Bakar:
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hingga masak...bergantung kpd oven masing2
Cara Kukus:
kukus sampai kek tu betul2 masak dlm 1 jam 30 Minit

Dah masak, biar kek sejuk/suam2 kuku atau hingga kek meregang baru di terbalikkan kek
Jangan panas2 terus terbalik kan, nanti puding pecah.

Boleh je hidang terus ataupun nak lagi chill bolehlah sejukkan dulu dalam peti ais, kemudian hidangkan dan eermmmm, combination of cream caramel n coklat moist kek terasa di mulut! Heavenn!!!


3 comments:

Anis Rahim said...

oja..anis nak try la...da penah amik resepi lain gak tp x penah try...since tgk oja buat ni, menjadik..anis pun nak wat gak ler...nice try, oja...hehehe..

~♥ OjaAmran ♥~ said...

Anis Rahim: buat jangan tak buat dear! En. Hubby siap suruh aku buat lagi...maknanya sedap lah tu..muahahaha

Anis Rahim said...

hhhmm...confirm kena try ni...tp, skrg ni tgh mud nak menyiapkan tempahan manik la plak...nak menyentuh mixer tu cam maleh la plak..hehehe...

Asmaul Husna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...