CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Love Has Tied Our Hearts Together

Daisypath Anniversary tickers

My Little Princess

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, April 13, 2011

~~ 1st appointment with Dr. Olga Panfilova ~~

1hb April 2011 bersamaan Jumaat nan indah (2 days b4 my birthday)...

Pukul 11.00 pagi aku sampai kat European Medical Centre or singkatannya EMC... after registration semua tunggu jap dlm 10 minit nurse panggil "Mrs Amran"...so aku pun cecepat je masuk dlm bilik...mujur Gynea doktor pompuan and a very nice lady..boleh cakap english..senang sikit nak communicate.. Ada gak doktor kat EMC ni xleh berbahasa omputeh, dahnye kena ada interpreter (kawan aku 1st appointment dpt doktor yg xleh cakap english)...lucky me!!

Dr. Olga tanya aku serba sikit about family history, last period, period circulation ok x, ada sakit kronik ke x, alah dgn ubat ke x, minum alkohol ke x, penah amek dadah ke x..semua aku jawab "X" especially yg bab alkohol n dadah tu...seumur idup xpenah pun pegang..(cuma time keje kat mahkamah je dulu selalu terhidu bau ganja, dadah..yakkkk!! busuk nak mampos)

Bila dah abis sessi soal jawab antara pesakit dan doktor, Dr. Olga pun mengalu-alukan aku ke bilik sebelah nak buat check up..dia soh salin baju..bukak semua!! ermmmm....then dok kat kerusi yg telah disediakan...test kat sini lain sikit dari test kat Malaysia..according to my sisters, gel sapu kat perut pastu dia scan je..but kat sini benda tu dia masukkan dlm vagina kita..nama spesific dia "Endovaginal Ultrasound"...(nasib baik officemate dah bagitau siap2, buat la preparation apa yg patut..hahahaha)..Mula tu berdebar gak, buat Dr. Olga said "u just relax and calm, it won't be hurt"..aku pun cuba senyum tenang  tapi malu, redha!! (padahal jantung bergedup kencang sebab takut!) Proses ni amek masa dlm 10 to 15 minutes..

Bila dah siap tu salin baju n dia terangkan lah pasal image-image baby yang dia amek tadi..ukur sana, ukur sini, kira itu kira ini nak dapatkan conception date, due date, tarikh2 utk next appointment dan jugak dapatkan ukuran saiz baby...She told me that my baby size is about 8 mm...


Bila dia siap terangkan pasal semua tu, she gave booklet about my pregnancy..Complete jugak booklet ni..Dia terangkan macam2 lah progress pregnancy from 1st week until due date..apa yg akan dibuat masa check up..apa perlunya check up tu semua and nutrition during pregnancy, hygiene dan pelbagai tips lagilah..

Bila dah abis semua ingat dah boleh balik dengan gumbira, tapi kena pulak buat ujian air kencing and ujian darah..memang wajib! Tak agak2 amek la sikit je darah aku pun, ni dia amek sampai 2 or 3 tiub rasanyer, mau pengsan!!!

p/s:  waiting for next appointment - "Nucal Translucency" or chromosome check!

6 comments:

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ said...

lain macam plak check up dia ye oja..lebih kurang mcm pap smear la tuh..sok nnti dh lama2, wajib buat pap smear 2 thn sekali...

p/s : kt mesia nih pun amik darah 3 tiub oja..sama je..hehe..

NeenaAnuar said...

OJA! CONGRATULATIONSS!!! jaga diri baik2 keh.. wahh.. you baby leh dpt kerakyaktan Russia la kan.. best2.. :)

farta said...

congrats~~moga ibu dan kandungan sihat sentiasa~amin~

~♥ OjaAmran ♥~ said...

Mommy Mimil: ha'ah kak..seram gak mula tu..siap kepit2 xmo bagi masuk! hahaha :D bab darah tu sama ek? 1st time lah katakan..jakun sebab banyak sangat darah diameknya..kakaka


Neena: tq so much Neena.. :)))


Farta: tq Farta...amin!

mama-syira said...

Kalo camtu scan nya, memang details la. kalo any problem bleh tahu dari dalam kandungan. tapi tiap kali scan, seram la ye. haha malas tul nak ngangkang nih kan.

~♥ OjaAmran ♥~ said...

Mama-Syira: tulah pasal..setiap kali check up kot2 kena kangkang..aduh, masak! xmo lah..

Asmaul Husna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...