CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Love Has Tied Our Hearts Together

Daisypath Anniversary tickers

My Little Princess

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, December 12, 2012

~Resepi Roti~


Resepi roti ni saya dapat dari Cikgu Arfah, member ahli PERWAKILAN Moscow.  Yang bagusnya cikgu tunjuk step by step, cara letak, cara timbang.  It was so detail.  Ya, saya perlukan tunjuk ajar yang begitu detail sekali.  Sebab kadang tu tiru je resepi dari internet tapi bila cuba tak jadi walhal try sebijik sebijan kat resepi tu.  So saya yang salah ke resepi yang salah?

Ok tak perlu jawab sebab tak tau siapa yang sebenarnya salah!

Let's proceed with the recipe... Bukanlah saya 'teror' sangat sampai nak kongsi resepi bagai sebab ni bukan blog resepi, tapi cuma untuk reference saya di masa hadapan je sebab resepi ni bila saya buat dia sungguh menjadi.

Roti Potato

600 gm tepung roti
100 gm gula
1.5 tsp garam
2 sudu besar dry yeast
1 biji telor
270 ml susu segar
120  kentang putar or 2 sudu besar potato flour ( dibancuh dgn air)
60 gm mentega/ butter

Cara-cara:
Masukkan semua bahan dlm BM; tepung followed by yeast, potato flour, gula, garam, telur dan susu serta butter
BM 'dough'- tumbuk dan bulat2kan
Rest kan.......
Sapu kuning telor (glaze) dan paipkan custard (susu, gula dan tepung custard - masak) silang pada roti
Bakar pd suhu 160-180' for 25 mnts



***********************************************

Roti Sausage


120 ml susu segar
50g telor
300 gm tepung roti
1 tsp grm
3 sudu besar gula
60 gm butter
1 tsp dry yeast
12 btg sausage
sos tomato/ cilli
mayonese
kuning telor utk glaze atas

cara-cara:
Masukkan semua bahan dlm BM; tepung, yeast, butter, gula, telur, garam, susu dan telur
BM.. kluar dan tumbuk2
Bahagi 12 bhagian
Rehatkan 10 mnt
pintal, spiral or flowerkan
Bakar 10-15 mnt suhu 180'C
nak mkn bru letak mayo dan sauce





1 comment:

Asmaul Husna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...